Medier

Sammen om kræft

På tværs af det danske sundhedsvæsen arbejder læger, sygeplejersker og andre specialister hver dag på at give den bedste behandling til personer med kræft. Hos Bristol Myers Squibb udvikler vi nye kræftbehandlinger, og vi ved, at det gør den største forskel for kræftbehandlingen, når vi arbejder tæt sammen med de institutioner, fagligheder og mennesker, som dagligt kæmper på patienternes vegne.

I vores podcastserie ’Sammen om kræft’ vil vi i dialog med alle, der er med til at stå sammen om kræft. Fra onkologen, der videregiver den nyeste viden på området, til politikeren, der prioriterer kræft i det større sundhedsbillede. Og fra den pårørende, som deler sine erfaringer som patientens nærmeste fortrolige, til patienten selv, der sætter ord på sit sygdomsforløb. Alt sammen for at skabe øget viden og indsigt, der kan hjælpe os alle til at stå tættere sammen om kræft.

HEM Apple Podcasts

Oncology Apple Podcasts

Podcasts om kræftbehandlingens historie

8. SEPT. 2021  -  24.46 MIN.

De største sejre i kræftbehandlingens historie

Lyt med, når vi sammen med overlæge Benny Vittrup dykker ned i kræftbehandlingens historie og gennemgår nogle af de største behandlingssucceser gennem tiden.

Benny Vittrup

8 SEPT. 2021  -  21.51 MIN.

De største fejltagelser i kræftbehandlingens historie

I dette afsnit gennemgår vi nogle af de største fejltagelser i
kræftbehandlingens historie. Hvad har disse fejl betydet, og hvad kan vi lære af dem i dag? Det taler vi med overlæge Benny Vittrup om.

Benny Vittrup

8 SEPT. 2021  -  16.32 MIN.

Verdens værste sygdom?

Denne episode handler om, hvordan vi opfatter kræft, og hvorfor sygdommen af mange betragtes som verdens værste sygdom. Hvorfor er vi så bange, og hvad har det betydet for den måde, politikerne håndterer
kræftbehandlingen?

Benny Vittrup

Podcasts om hæmatologi

6. maj 2022  -  15:25 MIN.

Hvordan hjælper og støtter en myelomatose-sygeplejerske dig?

For mange mennesker er diagnosen myelomatose fremmed. Det kan de faggrupper, man som patient møder i behandlingen af sygdommen, derfor også være. Lyt med i dette afsnit, hvor vi taler med Ann Ozimek Rittig om hendes rolle som myelomatosesygeplejerske.

Ann Ozimek Rittig

6. maj 2022  -  19:22 MIN.

Sygeplejerskens rolle i lindringen af bivirkninger

Hvordan kan en sygeplejerske hjælpe med at tackle de bivirkninger, man som patient oplever i behandlingen af myelomatose? Og hvilke bivirkninger ser man ofte? Det fortæller myelomatosesygeplejerske Ann Ozimek Rittig om i dette afsnit.

Ann Ozimek Rittig

24. SEPT. 2021  -  17:34 MIN.

Hvorfor skal vi deltage i klinisk forskning?

Vi har alle hørt, at ”det er vigtigt at deltage i klinisk forskning”, men hvorfor er det egentlig det? Hvad er gevinsten for patienten, for sundhedspersonalet og for vores samfund? Det kan du høre mere om i det her afsnit, hvor vi taler med professor og overlæge Niels Abildgaard.

Niels Abildgaard

24. SEPT. 2021  -  16:36 MIN.

Hvad er fremtiden inden for celle-terapi?

Hvordan ser fremtiden ud for behandling af myelomatose? Hvad kan vi forvente? Lyt med i dette afsnit af Sammen om kræft, hvor vi taler med professor og overlæge Niels Abildgaard fra Odense Universitetshospital om udviklingen de seneste år og forventningerne til celleterapi.

Niels Abildgaard

24. SEPT. 2021  -  15:00 MIN.

Hvad rører sig i den kliniske forskning af myelomatose?

I det her afsnit af Sammen om kræft kan du høre professor og overlæge Niels Abildgaards forventninger til fremtidens forskning af myelomatose. Hvad kan vi fx forvente os af immunmodulerende stoffer, CELMoD og andre nye behandlingsmetoder?

Niels Abildgaard

7. JUL 2021  -  21:50 min.

Hvordan diagnosticerer og inddeler vi myelomatose?

Hvad skal du som fx yngre læge og sygeplejerske være opmærksom på, når du arbejder med myelomatose? Lyt med i dette afsnit af Sammen om kræft, hvor vi sammen med overlæge Thomas Lund bliver klogere på, hvordan myelomatose diagnosticeres og inddeles.

Thomas Lund

7. JUL 2021  -  18:02 min.

Behandling eller ej? Hvordan afgør vi, hvornår vi skal behandle myelomatose?

Lyt med i dette afsnit af Sammen om kræft, hvor vi sammen med overlæge Thomas Lund taler om, hvordan man som læge afgør, om en myelomatosepatient er behandlingskrævende eller ej.

Thomas Lund

7. JUL 2021  -  23:18 min.

Hvordan definerer vi den bedste behandling for patienten? 

Hvordan ved vi, hvad der er den bedste behandling? Det fortæller overlæge Thomas Lund mere om i det her afsnit af Sammen om kræft, hvor vi taler nærmere om, hvordan man vælger den bedste behandling for den enkelte patient.

Thomas Lund

7. JUL 2021  -  12:48 min.

Hvordan definerer vi livskvalitet? 

Hvad skal du som yngre læge og sygeplejerske være opmærksom på, når du taler med myelomatosepatienter om deres livskvalitet? Lyt med i dette afsnit af Sammen om kræft, hvor læge Louise Redder gør os klogere på, hvordan livskvalitet defineres, og hvad man skal være opmærksom på i sin dialog med patienterne og deres pårørende.

Louise Redder

22. FEB 2021  -  17:36 min.

Hvad er myelomatose?

Lyt med og bliv klogere på, når overlæge Morten Salomo forklarende fortæller, hvad myelomatose er for en sygdom, hvilke behandlingsmuligheder der er i dag og ikke mindst, hvad personer med myelomatose selv kan gøre for at få en bedre hverdag med sygdommen.

Morten Salomo

22. FEB 2021  -  14:26 min.

Hvad kan du forvente dig af et liv med myelomatose?

I denne podcast forsætter vi snakken med overlæge Morten Salomo fra Klinik for Blodsygdomme på Rigshospitalet, der giver os et indblik i, hvad man kan forvente af et liv med myelomatose. Lyt med og hør også Mortens gode råd til, hvad man som patient selv kan gøre.

Morten Salomo

27. nov 2020  -  16:35 min.

Intimitet og nærhed når man har en kronisk kræftsygdom som myelomatose

I dette afsnit taler vi om nogle af de udfordringer i sexlivet, som mennesker med myelomatose oplever. Hvorfor er det vigtigt for nogle personer at genskabe nærheden i parforholdet? Og hvordan kan man – både som patient og pårørende - imødekomme udfordringerne og få nærheden tilbage? I podcasten giver sexolog Ellids Kristensen gode råd til, hvordan man kan skabe intimitet og nærhed på trods af en kronisk sygdom som myelomatose.

Ellids Kristensen

27. nov 2020  -  21:12 min.

Hvad kan en hospitalspræst tilbyde dig? 

Når videnskaben og lægen ikke kan besvare alle spørgsmål, kan nogle kræftpatienter have behov for at tale med en helt anden – nemlig hospitalspræsten. Lyt med her, hvor hospitalspræst, Lotte Mørk, fortæller om sin varierende hverdag på Rigshospitalet og de spørgsmål og tanker, hun ofte taler med blandt andre kræftpatienter om. Og hvorfor en samtale med netop en præst kan være med til at give en forløsning, så man lettere kan nå en accept af, hvor man nu er i livet.

Lotte Mørk

27. nov 2020  -  21:01 min.

Når kræft får dig til at føle skyld og skam 

Det kan virke meningsløst at få stillet en kræftdiagnose. Hvorfor har jeg fået kræft? Er det min egen skyld? Kunne jeg have gjort noget anderledes for ikke at få kræft? Mange kræftpatienter forsøger at finde en mening med sygdommen og kan i et forsøg på at opnå kontrol tillægge sig selv en stor skyldfølelse. Det oplever hospitalspræst Lotte Mørk. Lyt med i denne episode, hvor Lotte Mørk sætter ord på, hvad det ofte er, at patienter med fx myelomatose føler, når de får stillet diagnosen.

Lotte Mørk

Podcasts om måling af livskvalitet

5. nov 2020  -  12:04 min.

Kan vi sikre bedre livskvalitet ved at bruge patient reported outcome (PRO) mere aktivt? >

I dag taler vi om patienternes livskvalitet – både under og efter behandlingen - når vi skal vurdere, om en patient får den rigtige behandling. Det er ikke noget nyt, men måler vi livskvalitet på den bedste måde? Er de spørgeskemaer, vi har i dag, uddaterede? Vi ser nærmere på muligheden for at bruge patienternes selvrapporterede data (PRO) mere aktivt.

Gry Assam Taarnhøj

5. nov 2020  -  24:10 min.

Debat: Skal klinikere bruge patient reported outcome (PRO) mere aktivt? >

Et nyt dansk studie viser, at man kan få et mere retvisende billede af patientens livskvalitet, hvis man benytter nye metoder og bruger PRO-data mere aktivt - så vi inddrager patienterne mere systematisk. Men er det en god idé at bruge PRO til at måle livskvalitet?

Jakob Lauritsen

Gry Assam Taarnhøj

5. nov 2020  -  21:41 min.

Debat: Bliver ønsket om at inddrage patienten mere aktivt en politisk spareøvelse? >

I det kliniske miljø er der både fortalere og skeptikere over for en øget brug af PRO-data til at måle patienternes livskvalitet. Men hvad siger politikerne, hvad er de politiske planer for at brugen af sundhedsdata som fx PRO i det danske sundhedsvæsen? Er det bare en spareøvelse? Vi tager debatten mellem en læge og et regionsrådsmedlem.

Karin Friis Bach

Gry Assam Taarnhøj

Podcasts om håndtering af immunrelaterede bivirkninger

15. sep 2020  -  22:12 min.

Bivirkninger i hypofysen >

I denne podcast taler vi nærmere om endokrinologiske bivirkninger, altså bivirkninger i de hormonelle systemer, ved anvendelse af immunterapi.

Claus Larsen Feltoft

15. sep 2020  -  13:27 min.

Bivirkninger i andre endokrinologiske kirtler >

Skjoldbruskkirtlen, binyrerne, bugspytkirtlen og biskjoldbruskkirtlerne kan også blive ramt af bivirkninger. Lyt med i dette afsnit, hvor vi taler om bivirkningerne i disse.

Claus Larsen Feltoft

17. okt 2018  -  16:51 min.

Bivirkninger i tarmene >

I takt med udbredelsen af immuno-onkologisk behandling er det vigtigt at kende og kunne behandle de hyppige bivirkninger i tarmene. Hør her, hvordan speciallæge Jakob Seidelin gør.

Jakob Seidelin

17. okt 2018  -  14:29 min.

Bivirkninger i leveren >

Det er 3 år siden, at Ane Teisner for første gang blev involveret i behandlingen af leverskader på baggrund af immuno-onkologi. Hør hendes erfaringer siden da.

Ane Teisner

25. apr 2018  -  20:27 min.

Bivirkninger i lungerne >

Immuno-onkologi er en vigtig brik i fremtidens kræftbehandling. Det er der bred enighed om blandt førende forskere.

Anders Mellemgaard

25. apr 2018  -  24:38 min.

Bivirkninger i hud, nerver og nyrer >

Sammen med Henrik Schmidt ser vi i dette modul nærmere på de bivirkninger, der er relateret til huden, nervesystemet og nyrerne.

Henrik Schmidt

En introduktion til onkologi

25. apr 2018  -  36:57 min.

En introduktion til immuno-onkologi >

Henrik Schmidt giver os i dette første modul en generel introduktion til immuno-onkologien.

Henrik Schmidt

Er du patient eller pårørende?

Indsigt er første skridt på vejen mod bekæmpelse af sygdom og alvorlige lidelser. Leder du som patient eller pårørende efter information om din sygdom, så prøv at se her.

For patienter og pårørende >

Inspiration

Uddannelsesvideo

Immunsystemet >

Immunsystemet er kroppens specielle forsvarsmekanisme. Hør, hvordan det opdager og eliminerer trusler.

Artikel

Immunmedierede bivirkninger >

Immunmedierede bivirkninger opstår når immunforsvaret angriber de raske celler eller væv. Når man behandler med checkpoint hæmmere begrænses den naturlige justering af immunforsvaret.