PODCAST

Bivirkninger i lungerne

Anders Mellemgaard

Overlæge Anders Mellemgaard var indtil 2017 ansat på onkologisk afdeling på Herlev Hospital. Her har han siden 2005 behandlet patienter med lungecancer, ligesom han var ansvarlig for nogle af de allerførste immun-onkologiske behandlinger i Danmark. Tidligere var han ansat som onkolog på Hillerød Hospital. De seneste fire år har han sideløbende med sit arbejde fungeret som lektor ved Københavns Universitet, ligesom han har bidraget til cancerforskningen med en række af videnskabelige artikler. Anders Mellemgaard er skeptiker af natur, og har derfor undervejs stillet spørgsmålstegn ved effekten af immunterapi. I dag er han positiv omkring behandlingen og tror på at fremtiden kommer til at bestå af kombinerede behandlinger.

Immuno-onkologi er en vigtig brik i fremtidens kræftbehandling. Det er der bred enighed om blandt førende forskere. Men med immuno-onkologisk behandling følger en række bivirkninger.

Dette modul sætter fokus på de bivirkninger, der relaterer sig til lungerne. Lige præcis i lungerne er bivirkningerne vanskelige at gennemskue, da de både for patient og læge kan være svære at adskille fra andre gener i lungerne. Bliv klogere på immun-relaterede bivirkninger i lungerne, og hør hvordan overlæge i onkologi Anders Mellemgaard håndterer dem.

Udforsk

17. OKT 2018  -  16:51 MIN.

Bivirkninger i tarmene >

I takt med udbredelsen af immuno-onkologisk behandling er det vigtigt at kende og kunne behandle de hyppige bivirkninger i tarmene. Hør her, hvordan speciallæge Jakob Seidelin gør.

Jakob Seidelin

17. OKT 2018  -  14:29 MIN.

Bivirkninger i leveren >

Det er 3 år siden, at Ane Teisner for første gang blev involveret i behandlingen af leverskader på baggrund af immuno-onkologi. Hør hendes erfaringer siden da.

Ane Teisner

25. APR 2018  -  36:57 MIN.

En introduktion til immuno-onkologi >

Henrik Schmidt giver os i dette første modul en generel introduktion til immuno-onkologien.

Henrik Schmidt

15. SEP 2020  -  22:12 MIN.

Bivirkninger i hypofysen >

I denne podcast taler vi nærmere om endokrinologiske bivirkninger, altså bivirkninger i de hormonelle systemer, ved anvendelse af immunterapi.

Claus Larsen Feltoft

15. SEP 2020  -  13:27 MIN.

Bivirkninger i andre endokrinologiske kirtler >

Skjoldbruskkirtlen, binyrerne, bugspytkirtlen og biskjoldbruskkirtlerne kan også blive ramt af bivirkninger. Lyt med i dette afsnit, hvor vi taler om bivirkningerne i disse.

Claus Larsen Feltoft

25. APR 2018  -  24:38 MIN.

Bivirkninger i hud, nerver og nyrer >

Sammen med Henrik Schmidt ser vi i dette modul nærmere på de bivirkninger, der er relateret til huden, nervesystemet og nyrerne.

Henrik Schmidt

Inspiration

Artikel

Adaptiv immunitet: Specifikt forsvar >

Det adaptive immunforsvar er vores erhvervede immunforsvar. Det aktiveres ikke øjeblikkeligt men er afhængigt af tilstedeværelsen af antigener. Læs her om det adaptive immunrespons.

TALK

Immun aktivitet i lungerne >

Ved hver eneste åndedrag kommer vores lunger i kontakt med omverdenen og med alle de patogener, den indeholder. Som...