PODCAST

En introduktion til immuno-onkologi

Henrik Schmidt

Henrik Schmidt er overlæge på kræftafdelingen i Aarhus. Henrik Schmidts hovedansvarsområde er behandlingen af modermærkekræftpatienter og herunder særligt udviklingen af immuno-onkologi (I-O). Derudover er han medleder af den kliniske forskningsenhed, og deltager i en lang række forskellige forskningsprojekter med nationale og internationale samarbejder omkring specielt I-O.

Over de seneste år har immuno-onkologi (I-O) fundet sin plads i standardbehandlingen af flere forskellige kræftformer bl.a. modermærke-, nyre- og lungekræft. Og det forventes at flere kræftformer kommer til. Det stiller nye krav til viden om I-O; til vurdering, håndtering og behandling af de hyppigst forekommende bivirkninger.

Hvad er I-O? Hvordan adskiller I-O sig fra andre typer kræftbehandlinger? Hvornår kommer I-O ind i behandlingen? Er behandling med I-O forbundet med en særlig bivirkningsprofil sammenlignet med anden kræftbehandling? Er der særlige mønstre? Hvordan håndterer man bivirkningerne?

Henrik Schmidt giver os i dette første modul en generel introduktion til immuno-onkologien.

Udforsk

15. SEP 2020  -  22:12 MIN.

Bivirkninger i hypofysen >

I denne podcast taler vi nærmere om endokrinologiske bivirkninger, altså bivirkninger i de hormonelle systemer, ved anvendelse af immunterapi.

Claus Larsen Feltoft

15. SEP 2020  -  13:27 MIN.

Bivirkninger i andre endokrinologiske kirtler >

Skjoldbruskkirtlen, binyrerne, bugspytkirtlen og biskjoldbruskkirtlerne kan også blive ramt af bivirkninger. Lyt med i dette afsnit, hvor vi taler om bivirkningerne i disse.

Claus Larsen Feltoft

25. APR 2018  -  24:38 MIN.

Bivirkninger i hud, nerver og nyrer >

Sammen med Henrik Schmidt ser vi i dette modul nærmere på de bivirkninger, der er relateret til huden, nervesystemet og nyrerne.

Henrik Schmidt

25. APR 2018  -  20:27 MIN.

Bivirkninger i lungerne >

Immuno-onkologi er en vigtig brik i fremtidens kræftbehandling. Det er der bred enighed om blandt førende forskere.

Anders Mellemgaard

17. OKT 2018  -  16:51 MIN.

Bivirkninger i tarmene >

I takt med udbredelsen af immuno-onkologisk behandling er det vigtigt at kende og kunne behandle de hyppige bivirkninger i tarmene. Hør her, hvordan speciallæge Jakob Seidelin gør.

Jakob Seidelin

17. OKT 2018  -  14:29 MIN.

Bivirkninger i leveren >

Det er 3 år siden, at Ane Teisner for første gang blev involveret i behandlingen af leverskader på baggrund af immuno-onkologi. Hør hendes erfaringer siden da.

Ane Teisner

Inspiration

Talk

Kræft og immunsystemet

Igangværende forskning viser, at immunsystemet angriber cancerceller på næsten samme måde...

Artikel

Immunmedierede bivirkninger >

Immunmedierede bivirkninger opstår når immunforsvaret angriber de raske celler eller væv. Når man behandler med checkpoint hæmmere begrænses den naturlige justering af immunforsvaret.